Een pup aanschaffen
Wellicht hebt u besloten om een pup in huis te nemen of u hebt mogelijk al een pup en misschien bent u zelfs al bij ons geweest voor een controle. Deze onderstaande informatie is om u te informeren over zaken die van belang zijn in het eerste levensjaar van uw pup en wat wij voor uw pup kunnen betekenen.

Paspoort
Bij de aanschaf van uw pup krijgt u meestal een dierenpaspoort mee. Hierin staan de gegevens van uw pup zoals de geboortedatum en het chipnummer.
Pups horen gechipt te zijn op 8 weken. In een dierenpaspoort kunnen de entingen, gezondheidscontroles, ontwormingen en behandelingen worden bijgehouden. Als u geen paspoort hebt van uw pup dan kunnen wij dit voor u in orde maken. Voor het meenemen van uw huisdier naar het buitenland is een officieel Europees paspoort verplicht. Voor de duidelijkheid: een officieel paspoort is een boekje met blauwe omslag en het logo van de Europese unie er op. Beneden de 15 weken mogen pups niet in Nederland geïmporteerd worden.

Chip
Een chip is een transponder ter grootte van een rijstkorrel en wordt met een holle naald onder de huid bij het linkerschouderblad ingebracht. De chip bevat een uniek nummer, een barcode. Wanneer een gechipt dier gevonden wordt, wordt de chip afgelezen en kan de eigenaar snel worden gevonden met behulp van de online databank. Uiteraard is daarvoor registratie van het gechipte dier wel een vereiste!
Indien uw pup nog niet gechipt zou zijn, adviseren wij u om uw pup zo snel mogelijk te laten chippen. Ook voor reizen naar het buitenland is een chip verplicht ende meeste zo niet alle ziektekostenverzekeraars zoals Proteq Dier & Zorg en PetPlan is een chip verplicht.

Inentingen
Een pup heeft afweerstoffen van de moederhond meegekregen. Na het spenen (stoppen met melk drinken) zullen de antistoffen vanuit de moedermelk langzaam verdwijnen uit het lichaam van de pup. Om te voorkomen dat hij/zij ziek wordt adviseren wij om uw pup te laten inenten. De eerste enting wordt normaal gesproken rond de leeftijd van 6 weken gegeven, daarna volgt een zogenaamde ‘tussen-enting’ rond de 9e levensweek en als laatste tussen 12 en 14 weken de zogenaamde ‘cocktail’ enting.
Aanvullend is er nog enting tegen Rabiës (hondsdolheid) mogelijk. Deze enting is verplicht als uw hond de grens over gaat (dus ook naar Duitsland of België). Deze enting wordt vrijwel altijd vanaf drie maanden leeftijd gegeven en is dan vanaf 21 dagen na de enting voor alle landen binnen de EU to drie jaar geldig vanaf de datum van vaccinatie. Gaat uw hond niet mee naar het buitenland maar wel naar een pension of kennel dan kan het zijn dat er een aanvullende enting tegen ‘kennelhoest’ verplicht gesteld wordt, de zogenaamde Bordetella-enting.

Welke voeding?
Een goede voeding voor uw pup bevat licht verteerbare grondstoffen van hoge kwaliteit. Hierdoor kan uw pup voldoende voedingsstoffen en energie opnemen, ondanks het feit dat het voer maar kort in het maagdarmkanaal verblijft. Om deze reden raden we aan jonge pups (minimaal) vier keer per dag te voeren.

Een pup kan het beste de eerste dagen hetzelfde voer te eten krijgen als wat hij/zij bij de fokker gewend was. Daarna kunt u eventueel geleidelijk overstappen op andere voeding. Overstappen naar een ander voer kan het beste gedaan worden door langzaam steeds meer te mengen met het nieuwe voer. Zodoende is uw pup met één week helemaal gewend aan het nieuwe voer.

Ontwormen
Een pup besmet wordt reeds in de baarmoeder besmet met spoelwormen en tevens door het drinken van de moedermelk. Het is daarom belangrijk om uw pup goed te ontwormen, ook als u geen wormen aantreft in de ontlasting van uw kitten. Wij adviseren het volgende schema:

Ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken (veelal bij de fokker).
Vervolgens elke 3-4 weken tot op de leeftijd van een half jaar, daarna elke 3 maanden.

Goed ontwormen gaat naar gewicht van het dier. Wanneer u twijfelt over het gewicht van uw pup, kunt u hem/haar altijd even komen wegen bij ons. Als eerste keus ontworming adviseren we Milbactor tabletjes. Deze bestrijden vrijwel alle wormsoorten. Een goed alternatief is Prazitel plus of p[er pipet Stronghold of Advocate.

Het gebit
Al binnen enkele weken breken de melktanden en -kiezen van uw pup door. Vanaf de leeftijd van rond de 14 weken komen de blijvende tanden en kiezen door en zal hij/zij graag op dingen willen bijten. Een pup wisselt namelijk net als een kind zijn melktanden en -kiezen en krijgt er zijn grotere volwassen gebit voor terug. Tijdens het wisselen kan uw pup wat last hebben met eten of juist meer dingen gaan slopen.
Op de leeftijd van 5 à 6 maanden kunt u langs komen voor een algehele check-up door de gediplomeerde assistente. Hierbij wordt hij/zij van neus tot staart (en dus ook het gebit) gecontroleerd en worden ook andere aspecten van een groeiende pup besproken. Dit noemen wij een paraveterinair consult. Dit is voor u kosteloos. U kunt ook kiezen voor ons ‘Puppy Jaarprogramma

Zindelijk maken
Niet alle pups zijn al zindelijk op de leeftijd van 8 weken. Vaak uitlaten en belonen als er een plasje of ontlasting gedaan wordt is vaak de makkelijkste manier om de pup zindelijk te krijgen.

Socialiseren/ opvoeden
Iedereen vindt het leuk om een pup veel te knuffelen en er spelletjes mee te doen. Door veel contact met de pup te hebben, leert hij/zij dat het leuk is om geknuffeld te worden en beloond te worden als hij/zij gewenst gedrag laat zien. Net als een baby of peuter heeft uw pup ook rustmomenten nodig. Het is belangrijk dat een pup gewend is om in het bekje gekeken te worden, gekamd te worden en dat nageltjes geknipt of gevijld worden. Liefst zouden wij ook zien dat u uw pup leert dat ook tandjes poetsen er bij hoort!
Hoe eerder u hiermee begint, hoe gemakkelijker het is om uw pup daaraan te laten wennen.