Wat is artrose?

Artrose is een ander woord voor slijtage van de gewrichten. Dit kan in alle gewrichten voorkomen, maar het wordt het vaakst gezien in de rug, heupen, knieën, ellebogen en schouders van de kat. Als er artrose ontstaat in een gewricht, wordt dit vrijwel altijd geleidelijk erger. Gelukkig zijn er verschillende behandelmethoden om ervoor te zorgen dat de artrose minder snel verergert en uw kat weer soepeler kan bewegen en met minder of zonder pijn!

Artrose is een aftakelingsproces waarbij het hele gewricht betrokken is: naast kraakbeenverlies, komen er ook veranderingen in het kapsel van het gewricht, zoals verdikking van het kapsel en verhoudingsgewijs een toename van bindweefsel. Ook zien we regelmatig botnieuwvorming in en rondom het gewricht. Veranderingen in het bot net onder het kraakbeen van het gewricht komen eveneens regelmatig voor.

Hoe ontstaat artrose bij de kat?

Grofweg kunnen we stellen dat ieder dier dat ouder wordt last zal krijgen van een meer of mindere mate van artrose. Dit proces heet primaire artrose. Eigenaren van een oudere kat denken helaas vaak dat hun kat gewoon last heeft van ouderdom. Dat is jammer, want de kat heeft pijn tengevolge van de irritatie in het versleten gewricht. De juiste behandeling kan leiden tot (nagenoeg) pijnvrij leven.

Oorzaken secundaire artrose

Wordt het gewricht op een of andere manier beschadigd, bijvoorbeeld na een ongeluk of door een ontwikkelingsstoornis, dan wordt het proces van artrose versneld. Dit wordt secundaire artrose genoemd. Voor de mens en de hond zijn er veel vormen van secundaire artrose bekend. Bij de kat is dit minder duidelijk.
Mogelijke oorzaken secundaire artrose:

  • Trauma
  • Ziekte
  • Erfelijkheid
  • OVERGEWICHT: Bij de hond en de mens en vele ander zoogdieren is al vastgesteld dat overgewicht een risicofactor is voor het ontstaan van artrose

Wat zijn de symptomen?

De kat wordt in de loop van de tijd steeds rustiger, blijft vaker in de mand of op de vensterbank liggen, springt minder en speelt niet zo veel meer.

Opvallend voor katten met artrose zijn de gedragsveranderingen. Waarbij het vooral opvalt dat katten vaak minder actief zijn en minder goed kunnen springen dan vroeger. Hij gebruikt de krabpaal anders en gaat soms minder graag de trap op of juist minder graag af.  Andere symptomen zijn minder goede vachtverzorging, naast de bak plassen, minder aardig doen naar andere katten en/of de eigenaar: een ‘grumpy cat’.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor katten met artrose. De behandeling is afhankelijk van verschillende factoren en er zal samen met de eigenaar gekeken worden wat de beste behandeling is voor de kat. Vaak zal worden geadviseerd een aangepaste voeding te gaan geven en tijdelijk of bij ernstige klachten kunnen pijnstillers een enorme verbetering in levenskwaliteit geven!

Het MCD, het Medisch Centrum voor Dieren te Amsterdam, heeft een ONLINE artose test ontwikkeld, om te kijken of uw kat last heeft van artrose. Voor deze test vult u online 17 vragen in en daarna krijgt u een eenvoudig advies op basis van de antwoorden. Indien u dat wenst kunnen de gegevens naar onze praktijk gestuurd worden, zodat wij op de hoogte zijn van de ‘artrose – status’ van uw kat.
De ONLINE ARTROSETEST vind u op http://www.mcvoordieren.nl/katten-artrose-test

Het MCD heeft een zogenaamde Artrosepoli opgezet voor het optimaal begeleiden en behandelen voor dieren met artrose. Neem eens een kijkje op hun website voor meer informatie over artrose:

MCD