Chocolade

Veel mensen weten niet dat chocolade giftig is voor honden (en voor katten, maar die zullen niet vaak chocolade eten). In chocolade zit cacao en deze substantie bevat twee stoffen waar de hond niet goed tegen kan: theobromide en cafeïne, die behoren tot de groep alkaloïden. In tegenstelling tot de mens kan de hond deze stoffen niet snel uit het lichaam verwijderen. In pure chocola zit het meeste van deze giftige stoffen, in witte chocolade het minst. Of uw hond problemen krijgt, hangt naast het lichaamsgewicht van uw hond ook sterk af van de hoeveelheid en samenstelling van de eventueel opgegeten chocolade.

Tracht daarom te voorkomen dat uw hond bij chocolade of andere cacao bevattende etenswaren kan komen: voorkomen is immers beter dan genezen!

In het geval uw hond toch cacao binnen heeft gekregen, dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts. Indien nodig, zal de dierenarts de hond, door middel van een injectie, laten braken. Zo kan er voorkomen worden dat genoemde alkaloïden worden opgenomen door het lichaam.

Zijn er meer dan 12 uren verstreken, dan heeft laten braken geen zin meer. Er is dan weinig anders te doen dan symptomatisch behandelen. Mocht uw hond ziekteverschijnselen gaan vertonen, neem dan direct contact op met uw dierenarts voor een zo goed mogelijk ondersteunende behandeling.
Verschijnselen kunnen bestaan uit:

Algemeen: Onrust, opwinding, hoge temperatuur, zwalkend lopen, zwakte
Zenuwverschuijnselen: Overgevoelig op de huid, versterkte reflexen, trillen, krampen
Maagdarmkanaal: Braken, diarree, buikpijn
Ademwegen: Hijgen, ademnood, dood door ademstilstand
Hart en bloedsomloop: Snelle hartslag, hartritmestoornissen, dood door hartstilstand
Nieren: Veel drinken en plassen, incontinentie

Welke hoeveelheden zijn zorgwekkend?

Cacaopoeder:                5 gram poeder per kg hond.
Melkchocolade:             50 gram melkchocolade per kg hond.
Pure chocolade:            20 gram donkere chocolade per kg hond.
Extra pure chocolade: 7,5 gram extra pure chocolade per kg hond.
Witte chocolade:           Bevat vrijwel geen theobromine.

Grotere hoeveelheden cacao zijn en blijven echter zeer gevaarlijk en in dergelijke gevallen is uw hond niet altijd te redden ondanks snel en deskundig ingrijpen!