Een kitten aangeschaft

Onlangs hebt u een kitten in huis genomen en misschien bent u al bij ons geweest voor een controle. Deze onderstaande informatie is om u te informeren over de dingen die van belang zijn in het eerste levensjaar van uw kitten en wat wij voor uw kitten kunnen betekenen.

Paspoort
Bij de aanschaf van uw kitten krijgt u meestal een dierenpaspoort mee. Hierin staan de gegevens van uw kitten zoals de geboortedatum en het chipnummer. Tevens kunnen hierin de entingen en gezondheidscontroles worden bijgehouden. Als u geen paspoort hebt van uw kitten dan kunnen wij dit voor u in orde maken. Voor het meenemen van uw huisdier naar het buitenland is een officieel Europees paspoort verplicht. Voor de duidelijkheid: een officieel paspoort is een boekje met blauwe omslag en het logo van de Europese unie er op.

Chip
Een chip is een transponder ter grootte van een rijstkorrel en wordt met een holle naald onder de huid bij het linkerschouderblad ingebracht. De chip bevat een uniek nummer. Wanneer een gechipt dier gevonden wordt, wordt de chip afgelezen en kan de eigenaar snel worden gevonden met behulp van de online databank.
Indien uw kitten nog niet gechipt is, adviseren wij u om uw kitten te laten chippen. Voor het buitenland is een chip verplicht. Ook bij de ziektekostenverzekeraars zoals Proteq Dier & Zorg en PetPlan is een chip verplicht. Indien u van plan bent om een verzekering af te sluiten voor uw kat, sluit deze dan eerst af en laat de chip erna plaatsen zodat u de kosten van de chip vergoed krijgt.

Inentingen
Een kitten heeft afweerstoffen van de moeder meegekregen. Na het spenen (stoppen met melk drinken) zullen de antistoffen vanuit de moedermelk langzaam verdwijnen uit het lichaam van het kitten. Om te voorkomen dat hij/zij ziek wordt adviseren wij om uw kitten te laten inenten rond 8 à 9 weken en een herhaalde enting rond 12-14 weken.
Aanvullend is er nog de Rabiës (hondsdolheid) enting mogelijk. Deze enting is verplicht als uw kat de grens over gaat (dus ook naar Duitsland of België). Deze enting wordt vrijwel altijd vanaf drie maanden leeftijd gegeven en is dan voor alle landen binnen de EU drie jaar geldig. Gaat uw kat niet mee naar het buitenland maar wel naar een pension of kennel dan kan het zijn dat er een aanvullende enting tegen niesziekte verplicht is, de zogenaamde Bb (Bordetella) enting.  

Welke voeding?
Een goede voeding voor uw kitten bevat licht verteerbare grondstoffen van hoge kwaliteit. Hierdoor kan uw kitten voldoende voedingsstoffen en energie opnemen, ondanks het feit dat het voer maar kort in het maagdarmkanaal verblijft. Om deze reden raden we aan jonge kittens minimaal vier keer per dag te voeren.

Een kitten kan het beste de eerste week hetzelfde voer eten wat hij/zij bij de fokker gewend is. Daarna kunt u eventueel overstappen op andere voeding. Overstappen naar een ander voer kan het beste gedaan worden door langzaam steeds meer te mengen met het nieuwe voer. Zodoende is uw kitten na één week helemaal gewend aan het nieuwe voer.

Ontwormen
Een kitten besmet zich door het drinken van de moedermelk met spoelwormen. Het is daarom belangrijk om uw kitten goed te ontwormen, ook als u geen wormen aantreft in de ontlasting van uw kitten. Wij adviseren het volgende schema:

Ontwormen op 3, 5 en 7 weken (veelal bij de fokker).
Vervolgens elke 3-4 weken tot op de leeftijd van een half jaar, daarna elke 3 maanden.

Goed ontwormen gaat naar gewicht van het dier. Wanneer u twijfelt over het gewicht van uw kitten, kunt u hem/haar altijd even komen wegen bij ons. Als eerste keus ontworming adviseren we Milbactor tabletjes. Deze bestrijden vrijwel alle wormsoorten. Een goed alternatief, zeker bij jonge dieren vanaf 8 weken is Broadline, een pipet in de nek tegen zowel wormen als  vlooien en teken.

Het gebit
Op dit moment komen de tanden en kiezen van uw kitten door en zal hij/zij graag op dingen willen bijten. Een kitten wisselt net als een kind zijn melktanden en kiezen en krijgt er zijn grotere volwassen gebit voor terug. De wisseling begint op drie maanden leeftijd en op zes maanden leeftijd is alles gewisseld. Tijdens het wisselen kan uw kat wat last hebben met eten of juist meer dingen gaan slopen.
Op de leeftijd van 5 à 6 maanden kunt u langs komen voor een algehele check-up door de gediplomeerde assistente. Hierbij wordt hij/zij van neus tot staart (en dus ook het gebit) gecontroleerd en worden ook andere aspecten van een groeiende kat besproken. Dit noemen wij een paraveterinair consult.

Zindelijk maken
Iedere kitten is als het goed is zindelijk gemaakt door hun moeder. Zorg wel dat u de kattenbak eerst zonder overkapping neer zet en uw kitten een paar keer op de bak zet zodat hij weet waar die staat. Onze voorkeur gaat uit naar kattenbakken zonder overkapping. Als u één kat in huis heeft adviseren wij u om twee kattenbakken in huis te hebben staan. Als u twee katten heeft dan zet u er drie kattenbakken neer, etc. Hanteer als vuistregel voor het aantal kattenbakken: het aantal katten plus één.

Socialiseren/ opvoeden
Iedereen vindt het leuk om een kitten veel te knuffelen. Door deze veel in de hand te hebben, leert hij/zij dat het leuk is om geknuffeld te worden, maar een kitten heeft ook rustmomenten nodig. Het is belangrijk dat een kitten gewend is om in het bekje gekeken te worden en gekamd te worden. Liefst zouden wij ook zien dat u uw kitten leert dat ook tandjes poetsen er bij hoort!
Hoe eerder u hiermee begint, hoe gemakkelijker het is om uw kitten daaraan te laten wennen. Geef zo snel mogelijk aan welk gedrag niet gewenst is zoals krabben aan stoelen en banken en het klimmen in de gordijnen. Een plantenspuit kan uitkomst bieden, ook het produceren van een hard geluid door middel van klappen in de hand of stampen met de voet op de grond kan een hulpmiddel zijn.