Kattenspreekuur


Voor veel katteneigenaren en katten is een bezoek aan de dierenarts een drama! Jammer, want dit hoeft het niet te zijn.

Wij vinden het belangrijk dat we aandacht en tijd hebben voor u en uw kat. Maar vooral dat het stressniveau zo laag mogelijk is. Katten zijn heel erg gevoelig, in huis, in de buurt maar helemaal in een nieuwe omgeving en dan staan ze ook nog ineens in het ''middelpunt'' van de belangstelling in de dierenkliniek op de behandeltafel. In een wachtkamer is het ook stressvol, er is zoveel te zien. 

Wij vinden het belangrijk om prikkels zoals hierboven genoemd zoveel mogelijk te beperken en het zo ''cat-friendly'' mogelijk te doen. Zo kunt u telefonisch aangeven dat u een afspraak wilt maken voor uw kat op de kattenspreekuren (of op de katten operatiedag). Ook kunt u online afspraken maken en hier kunt u dit ook aangeven. 

Onderstaand staan een paar handige tips voor u als katten eigenaar om het bezoek voor de kat naar onze kliniek al zoveel mogelijk stressvrij te laten verlopen.

De reismand.. het begin van ''de reis''. 

Dit klopt al niet in het beeld van de meeste katten; als ze de reismand zien raken ze al in paniek. Het mandje is van zolder gehaald en nu moet de kat erin. Het geworstel om de kat in die mand te krijgen.. De meeste eigenaren zullen dit wel herkennen. Maar toch is hier iets aan te doen, het kan zoveel makkelijker!

Begin bij het begin…wennen aan de reismand.

Meestal wordt de reismand maar één keer per jaar 'van zolder' gehaald, namelijk op het moment dat je met de kat naar de dierenarts wilt gaan. Het zien van het reismandje, wat meestal ook nog vies en stoffig is, is dan voor de gemiddelde kat al voldoende om zich snel te verstoppen. 
Toch is het heel belangrijk dat je kat makkelijk(er) in die mand gaat. Stel dat er eens een noodsituatie ontstaat waarbij je snel met de kat weg moet? Of gewoon omdat het niet zoveel stress hoeft te veroorzaken!

Terug naar het begin:


Koop een goede stevige reismand waarvan de bovenkant/deksel open kan, of eraf kan. Zo kan de kat van bovenaf erin gezet worden en eruit gehaald worden (als de kat er zelf niet uitkomt)
Koop liever geen mandje die helemaal open is, zodat de kat van alle kanten benaderd kan worden en alles kan zien. Mocht u thuis toch z'n reismand hebben, zorg dan dat u de reismand goed afdekt met handdoek(en)  zodat uw kat een veilig, beschutte plek heeft.

- Maak de mand goed schoon, liefst met soda of biotex, zodat alle oude geuren van angstzweet en dierenartspraktijk eruit zijn.
- Zorg dat de mand in een hoek in de kamer staat, leg er een kleedje in en eventueel eentje overheen. Op den duur zal de kat het als een slaapplaats gaan zien. Om het mandje nog leuker te maken kunt u er ook wat snoepjes en/of het eten in geven.
- Als de kat in de mand ligt, doe dan af en toe het deurtje dicht en beloon de kat als hij rustig blijft. Doe dit steeds langer totdat de kat geen angst meer vertoont.
- Als laatste fase til je de mand op en loop je er mee door het huis.
- Een handdoek over de mand werkt erg goed: katten blijven rustiger als ze veilig in het donker zitten.
- Laat ze rustig wennen aan de auto, dit zijn vreemde geuren en voor de gemiddelde kat maakt een auto veel lawaai.
- Is de kat erg stressgevoelig? Feliway (feromonen, een geurstof, waardoor het angst/stress gevoel van de kat naar beneden gehaald wordt) een half uur voor vertrek sprayen, (zodat het goed kan drogen) in de auto en/of reismandje wil ook wonderen doen.
- Belangrijk is vooral, maar dit is in alle situaties bij de kat zo, blijf rustig, geen paniek.

Bij ons in de kliniek zullen we zorgen dat uw kat ook zo min mogelijk stress ervaart. Het begin begint bij u en wij zullen het zoveel mogelijk overnemen in de kliniek. Zo gaat u met minder stress naar ons toe en uw kat ook. Dit vinden wij erg prettig om te zien.

Belangrijk om niet te vergeten om mee te nemen is de handdoek of het kleedje waar uw kat aan gewend is en waar haar/zijn eigen geur aan zit. Deze kunnen wij dan ook gebruiken op de behandeltafel zodat uw kat iets van zichzelf, iets vertrouwds bij zich heeft.  

Als u nog verdere vragen hebt, of meer informatie wilt hebben, mag u altijd telefonisch contact met ons opnemen!