Vaccinatieschema:
Konijntjes kunnen vanaf een leeftijd van 5 weken worden gevaccineerd tegen myxomatose en VHD.
Vervolgens is het advies om daarna jaarlijks de entingen tegen myxomatose en VHD te herhalen.
In geval van een uitbraak van myxomatose onder de wilde konijnen: zo spoedig mogelijk een extra enting tegen myxomatose laten toedienen.


Voor meer informatie over de ziektes myxomatose en VHD vind u onder het kopje 'Virusziekten'.


Castratie:
Mannelijke konijntjes (rammetjes) die niet voor de fok worden gebruikt, kunnen om diverse redenen worden gecastreerd. Ons advies is om dit rond de leeftijd van 3 ½ - 4 maanden te laten doen, ook later kan altijd nog.
Door het type anesthesie dat wij gebruiken is het mogelijk om uw konijn al enkele uren na de ingreep weer geheel wakker op te halen.

‘Sterilisatie’:
Wij adviseren om alle vrouwelijke konijntjes (voedsters) waar niet mee wordt gefokt te ‘castreren’ (steriliseren) vanwege het grote gevaar van gezwelvorming aan eierstokken en/of baarmoeder.
Volgens wereldwijde literatuur zou het een percentage van 70% betreffen van voedsters die een dergelijke vorm van kanker ontwikkelen!

Ons advies is om de eierstokken te laten verwijderen vanaf 3½ - 4 maanden. Later kan uiteraard ook, maar dan zal in de meeste gevallen de baarmoeder er mee uit moeten worden genomen.
Door het type anesthesie dat wij gebruiken is het mogelijk om uw konijn al enkele uren na de ingreep weer geheel wakker op te halen.

Veel wetenswaardigheden zoals over voeding, huisvesting of socialiseren kunt u vinden op:
Konijnenbelangen
Het konijn