De ziekte van Legg Calve Perthes, ook wel alleen de ziekte van Calve genoemd, is een aandoening van de heup die met name bij de kleine rassen voorkomt.

Oorzaak
Bij de ziekte van Legg Calve Perthes sterft de heupkop langzaam af. De oorzaak is waarschijnlijk een storing in de bloedvoorziening van die heupkop. Het gevolg is dat het botweefsel door gebrek aan voedingsstoffen verdwijnt. Het gewrichtskraakbeen verliest hierdoor zijn steun en stort ook in elkaar. Het uiteindelijke resultaat is een ernstig misvormd heupgewricht dat het dier erg veel pijn bezorgt.

Voorkomen
Zoals gezegd komt de ziekte van Calve vooral bij de zogenaamde Toy-breeds en Terriers voor. Reuen en teven krijgen het even vaak. De klachten treden meestal op als het dier vijf tot acht maanden oud is. In ongeveer 15% van de gevallen zijn beide heupen aangetast.

Diagnose
Het eerste verschijnsel is meestal pijn. De pup likt en bijt in de buurt van de heup en kan grommen als deze plek geaaid wordt. Later gaat de hond kreupel lopen en kan de bespiering van de poot minder worden. Bij onderzoek valt op dat het bewegen van het heupgewricht pijnlijk is en dat buigen en strekken maar beperkt mogelijk is. Op röntgenfoto's is in het begin ontkalking van de heupkop te zien, later zien we een volkomen misvormd heupgewricht.