Verschijnselen

In geval van maagdarmstoornissen is er meestal sprake van (een combinatie van) overgeven, misselijkheid, diarree, gebrek aan eetlust, buikpijn en minder levendig zijn. Deze verschijnselen kunnen in meer of minder ernstige mate optreden. Afhankelijk van de ernst van de verschijnselen, de leeftijd en conditie van het dier kan overwogen worden eerst zelf een eerste behandeling in te stellen. Een punt van zorg bij een dier dat zowel braakt als diarree heeft, is de vochtbalans. Een op de rug opgepakte huidplooi moet als een veer soepel terugspringen, gebeurt dit minder soepel of in het geheel niet, dan dreigt uitdroging en kunt u beter diergeneeskundige hulp inroepen. Ook bij een algemeen ziek dier of ernstige mate van braken en/of diarree die niet reageert op onderstaande behandeling kunt u beter direct een afspraak maken voor controle bij de dierenarts.

De eerste hulp
 

  • 24 - 36 uur vasten (geen voedsel, vaak kleine beetjes lauw drinken bijv. slappe thee, bouillon van gekookt kipvlees, rijstenat)
  • als de klachten over zijn beginnen met licht verteerbaar voedsel (gekookte kip, gekookte gebroken witte rijst, beschuit e.d.) in diverse kleine porties.
  • Als de klachten niet teruggekomen zijn, het gewone voedsel bij gaan geven, wederom in kleine porties, zodat na 4-6 dagen alles weer bij het oude zou moeten zijn. 

Maagdarmstoornissen bij konijn/knaagdier

Konijnen en knaagdieren kunnen in het algemeen niet braken. Wel zijn storingen in de motoriek in het maagdarmkanaal variërend van obstipatie tot diarree een regelmatig voorkomend probleem. In tegenstelling tot bij de hond, kat en fret is het niet raadzaam om af te wachten als u diarree bij uw konijn of knaagdier constateert. Deze diertjes worden snel algemeen ziek, drogen zeer snel uit en raken gemakkelijker onderkoeld.
Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts en houdt vooral kleine diertjes rustig en warm en tracht indien mogelijk wat vocht in te geven.
Zeker in de zomermaanden kan diarree bij het konijn het begin zijn van het optreden van myiasis (vliegenlarvenziekte). Door de complicaties van deze ziekte kunnen vooral konijnen sterven of moeten worden geëuthanaseerd.
Hou er ook rekening mee dat 'niet eten' bij een konijn of een knaagdier al zeer snel tot ernstige stoornissen kan leiden. Vroegtijdige hulp is hier van groot belang.