Herfst en eikels…

We blijven het toch zeggen…
Pas geleden is onderstaand stuk op onze https://nl-nl.facebook.com/dierenkliniekalmeloord en website gezet: (het verhaal van de patiënt op de foto staat daaronder)

“Er liggen overal al blaadjes, (jonge) eikeltjes, kastanjes, dennenappels en beukennootjes op de grond. Deze zijn allemaal vanuit de bomen in onze omgeving op de grond gevallen en zijn voor de meeste honden een groot feest om mee te spelen. Maar let hier wel mee op want:

• Eikels & kastanjes
(Jonge) Eikels zijn giftig voor honden. In eikels zitten grote hoeveelheden tannine (looizuur), welke buikpijn, diarree en braken kunnen veroorzaken. Een vergiftiging kan zelfs tot nierfalen en de dood leiden! Daarnaast kunnen eikels, en vooral kastanjes, vast lopen in het darmkanaal, waardoor een operatieve verwijdering noodzakelijk is.

• Dennenappels
Dennenappels zijn niet giftig, maar hier wordt vaak mee gespeeld door honden. Dennenappels of delen hiervan kunnen vastlopen in het darmkanaal. Ook in dit geval alleen operatief op te lossen.

• Beukennootjes
Beukennootjes zijn giftig door het blauwzuur dat zij bevatten. Opname kan braken, diarree en buikpijn veroorzaken.”

De dagelijkse praktijk wijst uit dat deze waarschuwing geen overbodige luxe is!

Erg jammer want soms loopt zo’n snaai-momentje op een kostbare operatie uit. Iets wat in theorie althans ‘’makkelijk’’ voorkomen had kunnen worden. Helaas gebeurt zoiets in een oogwenk voordat de baas iets kan uitrichten. Zo ook bij dit lieve hondje.
Gelukkig heeft het vrouwtje gebeld met haar dierenarts en kwam ze bij ons in de dienst terecht afgelopen weekend.
De in de darm vastgelopen eikel hebben we operatief moeten verwijderen. Na de controle van maandagochtend door onze dierenarts kreeg dit schatje het goede nieuws dat haar vrouwtje haar weer op mocht komen halen!
Kijk nou hoe dankbaar ze is! Daar doen we het toch voor?

Dus toch nogmaals…….. let op!

Reacties zijn gesloten.