Herkent u onderstaande punten bij uw kat?

Herkent u onderstaande punten bij uw kat?

* Rollen over de grond
* Luidkeels miauwen
* Languit liggen met het achterwerk omhoog
* Ontsnappingspogingen
* Sproeien
* Op een andere manier aandacht vragen

Dit kan allemaal met krolsheid van uw kat te maken hebben. Dit is de vruchtbare periode waarin ze gedekt kan (en ook wil!) worden.

Ze kunnen al krols worden vanaf 4-5 maanden leeftijd. De een is iets vroeger, de ander later. De duur van de krolsheid verschilt ook per kat, gemiddeld is dit 7 dagen. Maar dit kan ook wel tot 25 dagen duren! Ze kunnen ook zelfs korte tijd later weer krols worden! Krolsheid kan het hele jaar door maar de meeste dieren zijn tussen januari en september krols omdat de krolsheid beïnvloed wordt door de daglengte.

Wij adviseren castratie (ook wel ‘sterilisatie genoemd’) vanaf 4-5 maanden leeftijd, maar liefst met een lichaamsgewicht vanaf 2 kg.
En ja, dit heet eigenlijk ook castratie bij de poes omdat de eierstokken (en vaak ook de baarmoeder) verwijderd wordt/worden. Bij een sterilisatie worden alleen de eileiders onderbonden en blijft de poes geslachtsactiviteit houden. Het voordeel van vroegtijdige ‘castratie’ is ook dat de kans op borstkanker tot nagenoeg 0 wordt teruggebracht!

Wist je dat:

Nadat een poes kittens heeft gekregen zij al weer heel snel vruchtbaar is?
Dit kan al één week na de geboorte van de kittens!
En wist je ook dat meer dan één kater eenzelfde poes kunnen dekken?
Kittens uit eenzelfde nest kunnen dus andere vaders hebben!

Reacties zijn gesloten.