Katten & katteneigenaren naar de kliniek…

Voor veel katteneigenaren en katten is een bezoek aan de dierenarts een drama! Jammer, want dit hoeft het niet te zijn.

Meestal komt het doordat een kat al in paniek raakt als ze de reismand zien… Het geworstel om de kat in die mand te krijgen.. Dit is niet bevorderlijk voor de associatie die de kat met de vervoersmand krijgt. Dan komt er nog een ritje naar de praktijk in de auto aan wat velen ook niet als prettig ervaren.

Onderstaande link zal vast bij de meesten bekend voorkomen…

https://www.facebook.com/simonscat/videos/10155317672679523/

Het kan anders! Begin bij het begin…wennen aan de reismand.
Meestal wordt de reismand maar één keer per jaar van zolder gehaald, namelijk op het moment dat je met de kat naar de dierenarts wilt gaan. Het zien van het reismandje, wat meestal ook nog vies en stoffig is, is dan voor de gemiddelde kat al voldoende om zich snel te verstoppen.

Toch is het heel belangrijk dat je kat makkelijk(er) in die mand gaat. Stel dat er eens een noodsituatie ontstaat waarbij je snel met de kat weg moet? Of gewoon omdat het niet zoveel stress hoeft te veroorzaken!

Terug naar het begin:

 

  • Koop een goede stevige reismand waarvan de bovenkant/deksel open kan, of eraf kan. Zo kan de kat van bovenaf erin gezet worden en eruit gehaald worden (als de kat er zelf niet uitkomt)
  • Maak de mand goed schoon, liefst met soda of biotex, zodat alle oude geuren van angstzweet en dierenartspraktijk eruit zijn.
  • Zorg dat de mand in een hoek in de kamer staat, leg er een kleedje in en eventueel eentje overheen. Op den duur zal de kat het als een slaapplaats gaan zien. Om het mandje nog leuker te maken kunt u er ook wat snoepjes en of eten in geven.
  • Als de kat in de mand ligt, doe dan af en toe het deurtje dicht en beloon de kat als hij rustig blijft. Doe dit steeds langer totdat de kat geen angst meer vertoont.
  • Als laatste fase til je de mand op en loop je er mee door het huis.
  • !Een handdoek over de mand werkt erg goed: katten blijven rustiger als ze veilig in het donker zitten. (ook als u naar de kliniek komt met de kat in het reismandje)
  • Laat ze rustig wennen aan de auto, dit zijn vreemde geuren en voor de gemiddelde kat maakt een auto veel lawaai.
  • Is de kat erg stress gevoelig? Feliway (feromonen waardoor het angst/stress gevoel van de kat naar beneden gehaald wordt) een half uur voor vertrek sprayen, zodat het goed kan drogen, in de auto en of reismandje wil ook wonderen doen!

Voor verdere informatie mag u altijd telefonisch contact met ons opnemen!

Reacties zijn gesloten.