LET OP Blauwalg

Zodra de temperatuur boven de 20 graden is, zeker zoals nu boven de 30, kunnen er blauwalgen groeien in zowel zoet als zout water. Nu we zo’n periode hebben met langdurige warmte kan de alg gemakkelijk voorkomen in een sloot, kanaal of vijver, maar zelfs in een grote, open plas.

Let dus goed op voordat je hond in (stilstaand) water verkoeling zoekt. Ook mensen kunnen overigens ziek worden als ze in aanraking komen met blauwalg.
U kunt blauwalgen herkennen als een groene, olieachtige laag op het water. Vaak stinkt dit verontreinigde water naar vis.

Is uw hond toch in aanraking gekomen met vervuild water? Dan is het belangrijk dat uw huisdier zijn vacht niet aflikt en zo de giftige algen binnenkrijgt. Spoel uw viervoeter direct af met schoon water en laat hem/haar dit ook drinken.

Als uw hond verontreinigd water heeft binnen gekregen kan bij voorkeur een bezoek aan de dierenarts nuttig zijn. Er kan dan een injectie gegeven waardoor hij/zij gaat braken. Verder kan Norit gegeven worden om schadelijke stoffen ‘weg te vangen’.

Als het dier de giftige stoffen uit de algen toch binnen heeft gekregen, kunnen deze lever- en zenuwstelselschade tot gevolg hebben. De symptomen kunnen optreden binnen enkele minuten, maar ook pas na drie of zelfs vijf uur. Er kunnen ademhalingsproblemen, diarree en krampen ontstaan.

Hoe lang de waarschuwing voor blauwalg geldt, hangt af van het weer. Pas als het goed regent, wordt het water weer ververst waardoor de hoeveelheid blauwalg afneemt.

Voorlopig adviseren wij u om water vooraf te checken!

Reacties zijn gesloten.