Lodewijk en zijn persisterende melkhoektand

Bij Lodewijk de Teckel is afgelopen week de persisterende melkhoektand getrokken. Zoals u kunt zien op de foto’s is de wortel van zo’n haaktand erg lang. Soms is het een heel karwei om een persisterende melkhoektand die (nog) goed vast zit te verwijderen. Bij Lodewijk is alles goed gegaan, er is nu alle ruimte voor de groei van het volwassen gebit en er kunnen geen voedselresten meer blijven zitten tussen de twee haaktanden.

Bij het gebit van puppies van kleine rassen zien we vaak problemen optreden met het wisselen. Het meest voorkomend zijn persisterende oftewel te lang aanwezig blijvende melkhoektanden. Dat houdt in dat het melkelement nog aanwezig is en soms blijft terwijl het blijvende element al doorgekomen is.

Op een leeftijd van 3 1/2 tot 6 maanden wordt het melkgebit vervangen door het blijvende gebit. De melkhaaktanden wisselen op een leeftijd van 4-5 maanden. Wij vinden het daarom belangrijk om rond deze leeftijd van de pup een extra controle te hebben op de praktijk bij een van onze paraveterinairen. Dan kan er o.a. gecontroleerd worden of alle elementen correct gewisseld zijn en op de juiste plek staan.

Als er wel een persisterende melkhoektand blijft zitten kan dit gevolgen hebben voor het volwassen gebit. Er is onvoldoende ruimte voor beiden en de blijvende hoektand kan meestal niet op de goede plaats uitgroeien. Dit kan gevolgen hebben voor de stand van het volwassen gebit, waarbij met name te ver naar binnen staande hoektanden in het verhemelte kunnen gaan ‘prikken’..thumbnail_Buul, Lodewijk 100118 6

Reacties zijn gesloten.