Myasis bij konijnen

Myiasis is een verschrikkelijke aandoening waarbij vliegenlarven zich in het konijn (vr)eten. Myiasis kan elk moment toeslaan zodra de temperatuur gaat stijgen en vliegen weer actief zijn. Helaas blijkt dit maar al te actueel. De afgelopen dagen hebben we konijnen met Myasis ter behandeling aangeboden gekregen, helaas waren deze konijnen al te verzwakt en mocht de behandeling niet meer baten.

konijn

Myasis wordt in ons land veroorzaakt door de maden van de blauwgroene bromvlieg. Deze vlieg zet haar eitjes af in de vochtige vacht van het konijn, meestal rondom de anus. Binnen enkele uren komen er maden uit de eitjes, die zich met mondhaken vastzetten aan de huid van het konijn. Hier voeden de maden zich met het vlees uit de huid. Dit gaat gepaard met enorme pijn en jeuk. Later worden de dieren sloom.

Belangrijk: – Dagelijks je konijn controleren of er ontlasting of urine aan de vacht kleeft of dat er wondjes zijn. Diarree en urine trekt deze vliegen aan om hun eitjes bij het konijn in de aangekoekte ontlasting te leggen.

– Wees alert op de aanwezigheid van groene vleesvliegen in de buurt van het konijn. Eventueel vliegengaas aanbrengen of oude vitrage over het konijnenhok draperen.

– Zetten geen hokken in de zon.

Door de vacht van een konijn te bevochtigen met Nomyiasis® spray wordt voorkomen dat de eitjes van de vleesvlieg zich tot maden kunnen ontwikkelen. De oplossing mag niet op een beschadigde huid worden aangebracht. Het middel doodt de volwassen maden niet en moet dus niet gebruikt worden als de maden al op het konijn rondkruipen.

WEES DUS ALERT EN NEEM BIJ VERDENKING ALTIJD DIRECT CONTACT OP MET UW DIERENARTS!

Reacties zijn gesloten.