Pasen en chocolade

Het lijkt nog ver weg, maar voordat we het weten is het alweer Pasen!
De overheerlijke paaseitjes liggen alweer in de winkel of misschien hebt u ze zelfs al in huis!
Onze huisdieren en vooral honden vinden paaseitjes ook erg lekker, alleen deze zijn mogelijk wel giftig!!

Helaas weten heel veel mensen niet dat chocolade giftig is voor huisdieren…

In chocolade zit namelijk cacao en deze substantie bevat twee stoffen waar de hond niet goed tegen kan: theobromide en cafeïne, die behoren tot de groep alkaloïden. In tegenstelling tot de mens kan de hond deze stoffen niet snel uit het lichaam verwijderen. In pure chocola zit het meeste van deze giftige stoffen, in witte chocolade het minst of zelfs geheel niet. Of uw hond problemen krijgt, hangt naast het lichaamsgewicht van uw hond ook sterk af van de hoeveelheid en samenstelling van de eventueel opgegeten chocolade.

Voor katten is chocolade ook giftig, maar die zullen niet zo snel chocolade gaan eten.

In het geval dat uw hond of kat toch cacao binnen heeft gekregen, dient u zo snel mogelijk contact op te nemen met ons. Intussen kunt u zelf de patiënt nog iets extra laten eten en dan kunnen wij in de kliniek met behulp van een injectie uw hond of kat laten braken.

Als u te lang wacht (> 12 uur) dan heeft laten braken geen zin meer en kan alleen de schade worden beperkt door bijvoorbeeld norit te geven en veel te laten drinken, eventueel via infuusbehandeling extra vocht toedienen.

Reacties zijn gesloten.