Patiënt van de maand: ‘Baco’

Baco is een gecastreerde kater van vier jaar oud en komt buiten. Op zondagavond 17 mei 2013 is Baco vermoedelijk aangereden.

Om elf uur ’s avonds heeft hij zich naar huis weten te slepen op zijn voorpoten en zakte bij de voordeur in elkaar, maar bleef bij bewustzijn. Toen meneer naar hem toe kwam en zag dat er een spoor bloed achter hem lag, heeft mevrouw meteen de dierenambulance gebeld. Bij aankomst van de dienstdoende dierenarts bleek al snel dat de verwondingen erger waren dan verwacht. Hij had een gebroken dijbeen, een huidverscheuring van de anus tot aan de navel en de penis was losgescheurd van de voorhuid die onder aan zijn buik hing te bungelen.

Baco is direct (’s nachts) geopereerd en de dierenarts heeft daarna de eigenaren ingelicht met als mededeling dat het heel onzeker was of hij het ging redden of niet. De betreffende dierenarts wilde in eerste instantie de fractuur onbehandeld laten en Baco heeft daar vijf dagen in de opname gezeten om te kunnen herstellen.

Vrijdag 22 mei mocht Baco weer naar huis en moest vier tot zes weken hokrust hebben. Na thuiskomst ging het twee dagen redelijk, ging weer zelfstandig naar de kattenbak en het bloed in de urine werd minder, maar de hechtingen lieten iets los en de wonden waren iets pussig. Maandag 25 mei zijn de eigenaren met Baco bij ons in de praktijk ter controle gekomen. Tijdens de controle bleek al snel dat een fors gedeelte van de huidhechtingen bij de buik los gelaten hadden en Baco had zelf ook meegeholpen door een aantal hechtingen er uit te likken. Omdat er nu allemaal open pussende wonden waren, is hij uiteindelijk weer opgenomen maar nu bij ons in Dierenkliniek Almeloord.

In eerste instantie zijn er röntgenfoto’s gemaakt, daaruit bleek dat het dijbeen op meerdere plaatsen gebroken was. In overleg met de eigenaren is besloten om het dijbeen te opereren waarbij er een pin en een aantal cerclages (‘ijzerdraadjes’) zijn geplaatst om de botdelen zo goed mogelijk weer op hun plaats te krijgen. Aangezien de breuk al een week oud was, waren er al verklevingen en spierverkortingen aanwezig waardoor het opereren een stuk lastiger was.

Tijdens het scheren van de huid bleek de ravage nog veel groter te zijn en waren eigenlijk alle problemen terug! Geen enkele hechting had ‘gepakt’ en ook de penis lag compleet los van de voorhuid in het onderhuidse weefsel. Daarop zijn alle wonden uitgebreid gespoeld en ontsmet en werden ook veel onderhuids liggende haren en vuil verwijderd. De kleine plasjes die Baco nog deed kwamen waarschijnlijk via de buikwond in de kattenbak terecht.

De voorhuid die tussen de achterpoten lag, moest weer teruggebracht worden naar de oorspronkelijke positie vlak onder de anus. De reconstructie nam -na de botoperatie van ongeveer een uur- nog eens twee en een half uur in beslag. Daarbij werden de wonden in het gebied van de anus zo goed mogelijk in meerdere lagen gehecht, werd de penis vastgehecht aan de voorhuid om te voorkomen dat deze weer onder de huid terecht zou komen en om het vrijkomende wondvocht (alle wonden waren immers ontstoken en geïnfecteerd) af te voeren, is er een drain (soort flexibel rubberen slangetje) geplaatst. Grote moeilijkheid was tevens dat een deel van de huid miste en ook was een deel afgestorven zodat dit ook verwijderd moest worden.

In totaal heeft de gehele operatie met voorbereiding vier uur lang geduurd. Na de operaties en opfrisbeurten is Baco in totaal een week bij ons in de opname gebleven om te kijken hoe hij herstelde en of het plassen goed ging.
Een aantal weken verder, deed Baco het al boven verwachting heel goed. Hij belast zijn ‘gebroken’ poot weer, poept en plast zoals het hoort en eet en drinkt ook zoals iedere andere kat!

Korte reactie van de eigenaar:
‘Een “katten penis reconstructie” doe je niet iedere dag en een kat die half open ligt naai je niet zomaar dicht, dat het een uitdaging was is gebleken! Maar met goede nazorg, de juiste begeleiding en heel veel duimen is het zeker goed gekomen. Inmiddels zijn we drie maanden verder, heeft ons huisdiertje toch nog een waardig bestaan en is weer helemaal de ‘oude’ in de rest van zijn negen levens.
En daarvoor is mijn dank groot!’

Jareck van der Eem (eigenaar Baco)

Baco met foto mob. van OK

poot en achterkant wond Baco.

gehele wond Baco.

Baco onderkant behaard.

Baco in zn geheel.

Reacties zijn gesloten.