Het gezelschapsdier, meestal hond of kat maar steeds meer andere dieren als konijnen, knaagdieren, vogels of 'exoten' worden gehouden in onze huizen. Veel dieren worden niet zo oud als mogelijk zou kunnen en wel door velerlei oorzaken. De voeding, aandacht en medische zorg spelen hierbij een belangrijke rol. Wat kunt u als huisdiereigenaar doen om verantwoord om te gaan met dieren die 'een dagje ouder worden'?

In de eerste plaats -indien nodig- aangepast voedsel geven. Veel dieren die ouder worden zetten energie makkelijker om in vet, zodat overgewicht, verminderde weerstand en/of leverproblemen ontstaan. Deze dieren zijn beter af met een minder eiwit- en energierijke voeding. Soms is zelfs speciale voeding noodzakelijk als uw huisdier lijdt aan bijvoorbeeld een stofwisselingsziekte, een overgevoelig darmkanaal of een nierfunctiestoornis. In deze gevallen is zelfs en dieetvoer aan te bevelen en kan zo'n huisdier vaak langer en gezonder leven dan een 'onbehandelde soortgenoot'.
Voor konijnen, knaagdieren, vogels en exoten geldt, dat vaak een niet optimale voeding op de lange duur afwijkingen aan gebit of snavel, maagdarmkanaal of luchtwegen geeft die met verantwoorde voeding zeker vermijdbaar zijn: hiertoe moet u deskundig advies inwinnen of betrouwbare bronnen raadplegen in bibliotheek of via internet.

In de tweede plaats kunt u als eigenaar veel doen om uw huisdier actief te houden. Voor honden bestaan er tal van mogelijkheden om in groepsverband bezig te zijn. 'Flyball' en hindernisbanen zijn slechts enkele van de mogelijkheden. Ook zelf thuis zijn er vele activiteiten als apporteren, spelletjes doen enzovoort te verzinnen waarbij u uw hond jong en fit kunt houden. Met name bij de 'binnenkat' liggen deze zaken iets anders. Toch blijkt dat u uw kat vaak heel goed kunt trainen om bepaalde activiteiten te ontplooien zoals voor een beloning naar boven te lopen, met balletjes spelen of gewoon net als een hond aan de lijn uitlaten. Voor de andere diersoorten is de mate van vrijheid (in een kooi of 'los' in de kamer) vaak een factor die van invloed is op de conditie en activiteit van deze dieren.

In de derde -en zeker niet in de laatste plaats- is regelmatige medische controle van belang om tal van ziektes of degeneratieprocessen in een vroeger stadium te onderkennen waardoor vaak nog behandeling mogelijk is of een beter resultaat geeft. Bij honden en katten vanaf een jaar of zeven kan het zinvol zijn om urine- en bloedonderzoek te laten doen, niet altijd om een afwijking te vinden maar zeker ook om een later onderzoek te vergelijken met voor betreffend dier 'normaalwaarden'. Verder kunnen bij alle huisdieren zaken als gewicht, conditie en algemeen lichamelijk onderzoek worden gecontroleerd en kan deskundig advies worden gegeven over eventueel aanvullend onderzoek, de beste voeding en zo nodig aangepaste beweging of huisvesting.

Er komt steeds meer informatie beschikbaar over ouder wordende dieren, de kennis over voeding voor de diverse leeftijdsstadia neemt toe en de mogelijkheden om aandoeningen vroeger te onderkennen (bijv. door bloedanalyse) is in steeds meer praktijken standaard aanwezig. De laatste jaren zijn er ook nog diverse medicamenten op de markt gebracht die ingezet kunnen worden om aftakeling ten gevolge van ouder worden te helpen vertragen en er zijn diverse veilige middelen om ontstekingen en vooral pijn goed te bestrijden (artrose!).

Meer weten? Neem telefonisch contact met ons op of loop een keer onze kliniek binnen!