Vele huisdieren ervaren helaas stress tijdens en voor de jaarwisseling. Dit kan u als baas misschien ook weer stress geven. Maar…. hier kunnen we wat aan doen!

Team Almeloord vindt het belangrijk dat hier tijdig aandacht aan gegeven wordt. Bij voorkeur al als uw huisdier nog een kitten of een pup is. Dit zal alleen niet in elke situatie het geval zijn.

Bij pups en of kittens, die dus nog geen stress hebben kunnen ervaren tijdens de jaarwisseling omdat zij deze nog niet eerder hebben meegemaakt, kan er tijdig getraind worden.

Wij hebben helaas geen geschikte ruimte om lezingen te geven voor groepen, maar wij staan u graag een-op-een te woord aan de balie of op afspraak bij één van de paraveterinairen met betrekking tot, het voorkomen van, vuurwerkangst. Wij kunnen u dan een advies op maat geven voor uw huisdier.

Algemene tips rond de jaarwisseling
– Het is bij elke patiënt belangrijk dat deze ‘veilig’ is, dus aangelijnd uitlaten en in huis met ramen en deuren dicht.
– Creëer een veilige en comfortabele schuilplaats, waar de hond of kat zich veilig kan verstoppen als hij/ze angstig is.
– Sluit de ramen, deuren, kattenluiken en gordijnen. Zet de tv of radio aan.
– Probeer je huisdier met een speeltje of snack af te leiden als hij angstig is.
– Blijf zelf rustig en steun je huisdier zonder overdreven veel aandacht te geven.
– Straf je hond of kat nooit voor het angstige gedrag.
– En heel belangrijk: zorg ervoor dat uw huisdier gechipt is! Stel er staat toch een raam of deur open en uw huisdier schrikt, neemt het ‘de benen’…

Er kan bijvoorbeeld met feromonen gewerkt worden (Adaptil en Feliway), belangrijk is wel om hier tijdig mee te beginnen. Met name voor katten is dit een heel mooi hulpmiddel om in te zetten. Dit is een flacon met verstuiver die in het stopcontact gedaan wordt in de ruimte waar uw huisdier zich het meest bevindt. Deze verspreidt gedurende een maand feromonen (geurstoffen) die op huisdieren een rustgevende werking hebben. Deze geur wordt niet door mensen waargenomen en is niet schadelijk.

Ook kan er tijdig met een Calm dieet (Royal Canin) begonnen worden. Dit is een specifieke combinatie van voedingstoffen die helpt de gemoedstoestand van je hond of kat te ondersteunen.

Maar wat nu als ze al angstig zijn voor de jaarwisseling..

Waarom is uw huisdier angstig?
Uw huisdier heeft geleerd dat het geluid van vuurwerk iets heel engs is. Dit door bijvoorbeeld:
* verkeerde inprenting
* slechte socialisatie
* erg geschrokken van vuurwerk dat een traumatische angst heeft veroorzaakt.

Oplossing:
In de socialisatieperiode van de pup al trainen (3-6maanden leeftijd). Bij voorkeur bij een hondenschool die u en uw huisdier goed kunnen begeleiden om de schrikreacties te negeren.

Wat u in ieder geval niet moet doen:
* Straffen
* Hond laten vluchten (ook als de hond niet bang is voor vuurwerk, om situaties te voorkomen), dus aanlijnen!!
* Begripvol toespreken
* Alleen laten
* Alleen medicijnen geven
* Naar buiten gaan om ‘hond te laten zien wat er gebeurt’, de kans dat de hond nog banger wordt is erg groot.

Wij hebben ook bepaalde behandelingsmogelijkheden die gebaseerd zijn op veelal natuurlijke ingrediënten/ werkwijze.
Er zijn verschillende middelen beschikbaar, waarvan enkele middelen minimaal 4 weken voor aanvang van de stress ingezet moeten worden, willen deze optimaal effect hebben. Het is belangrijk om te beginnen met deze medicatie voordat de hond of kat de stress ervaart. Is uw hond of kat al heel bang of gestrest dan is het erg lastig hem/ haar hier nog ‘uit te halen’. Onder deze middelen behoren Zylkene, Relax Plus, Telizen en andere ‘voedingstoevoegingen’.

Voor ‘last minute’ behandelingen zijn Adaptil tabletten (hond) geschikt en zowel voor hond als kat schrijven we dan Alprazolam voor, een ‘angstremmer’ in tabletvorm.

Wij vinden passend advies voor u en uw huisdier erg belangrijk. Zoals eerder al aangegeven kunt u hierover advies krijgen aan de balie of op afspraak bij één van onze paraveterinairen. Uiteraard kunt u ook telefonisch contact met ons opnemen.

Het kan nog even duren voor het weer zover is, maar team Almeloord wenst u en uw huisdier nu alvast een zo stress-loos mogelijke en bijzonder fijne jaarwisseling toe!

vuurwerk-middelen-nov-fb