Steeds vaker worden huisdieren (honden, katten, fretten) meegenomen naar het buitenland, meestal voor vakantie of ‘overwintering’. Afhankelijk van het land van bestemming, de periode van het jaar en de verblijfsduur zijn er een aantal eisen waar een huisdier aan moet voldoen en waar baasjes rekening mee moeten houden.

Verplicht zodra uw hond, kat of fret de grens over gaat:

Geldige vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës), minimaal 21 dagen voor vertrek
Geldig officieel dierenpaspoort
Geldige identificatie van uw huisdier (‘chip’)

De rabiësenting
Dieren die naar het buitenland gaan (hond, kat en fret) moeten een rabiës inenting toegediend krijgen, minimaal 21 dagen voor vertrek naar het buitenland.
Dieren die eerder een vaccinatie tegen rabiës hebben gekregen, moeten uiterlijk 3 jaar na de voorgaande enting opnieuw worden gevaccineerd. De geldigheidsduur van de enting is namelijk afhankelijk van de registratie in het land van ‘gebruik’. De entstof die onze kliniek gebruikt wordt, heeft voor o.a. EU landen een geldigheidsduur van 3 jaar.

Afhankelijk van het land van uw bestemming (of landen waar u doorheen reist!) kunnen aanvullende eisen worden gesteld:

  • gezondheidsverklaring (in veruit de meeste landen zoals bijvoorbeeld de meeste lidstaten van de EU, is deze niet meer aan een bepaalde termijn voor vertrek gebonden en kan dus worden ingevuld tegelijk met de rabiësenting)
  • legalisering van de enting + gezondheidsverklaring en eventueel aanvullende verklaringen door VWA (in de meeste landen niet langer vereist)
  • ontworming door dierenarts (o.a. Noorwegen en Engeland)
  • bloedonderzoek (aan tijdsregels gebonden) op antistoffentiter rabiës (vooral buiten EU: raadpleeg het consulaat van het land/de landen waar u heen wilt)
Verder is ons dringende advies:
Maatregelen treffen om in landen van bestemming of doorreis het besmet raken met inheemse ziekten te voorkomen (bijvoorbeeld hartwormmedicatie, tekenbestrijding, eventueel extra vaccinaties).

Hartworm
Hartworm komt voor in Zuid en Oost Europa. Hartworm wordt overgebracht door de mug. Als de mug bijt geeft deze larven door, die uiteindelijk 3-4 maanden later het hart bereiken. Hier groeien ze uit tot volwassen wormen, dit kan 4-6 maanden duren. De eerste symptomen zullen dus ook pas na 5-7 maanden optreden.
Bij behandeling tegen hartworm kunnen de dode wormen belangrijke bloedvaten in de long afsluiten, de hond kan dan instorten en overlijden. Voorkomen is dus beter dan genezen.
Hoe voorkomt u hartworm?
Als u naar een gebied gaat waar hartworm voor komt begint u binnen 28 dagen na aankomst op uw vakantiebestemming met ontwormen. Dit herhaald u maandelijks tot een maand na terugkomst. Gaat u korter dan 28 dagen op vakantie? Dan ontwormd u op dag van terugkomst en een maand later. Het is belangrijk dat u ontwormt met een middel dat bijvoorbeeld Milbemycine of Selamectine bevat, zoals de Milbactor tablet.
 


Babesiose
Babesiose wordt overgebracht door de teek en komt voor in Zuid-, Midden- en Oost-Europa. 1 a 3 weken na infectie krijgt de hond koorts, bloedarmoede en plast roodbruine urine. Sommige honden worden pas maanden later ziek. Babesiose is goed te behandelen, maar onbehandeld kan uw hond hier aan overlijden!
Hoe voorkomt u Babesiose?
Uw hond dagelijks controleren op teken en deze direct verwijderen. Uw hond behandelen met een anti-teekmiddel.  

Leishmania
Leishmania wordt overgebracht door de zandvlieg en kan worden opgelopen in het Middellandse Zeegebied. Het kan 3 maanden tot jaren duren voordat de hond ziek wordt. Een aantal symptomen zijn vermageren, huidklachten en nierfalen.  
Hoe voorkomt u Leishmania?
Bescherm uw hond met een middel tegen zandvliegen, zoals de Scalibor halsband of de Vecta 3D pipet. Uw hond tussen zonsondergang en zonsopgang binnen houden (in deze tijd is de zandvlieg actief).
Voor elke vakantie bestemming is het handig om wat bij de hand te hebben in bepaalde gevallen, een soort EHBO set. Denk bijvoorbeeld aan:
  • Tekentang
  • Iets waarmee ontsmet kan worden (bijvoorbeeld biotex groen)
  • Wondzalf (bij voorkeur op honingbasis)
  • Verbandmiddelen
  • Evt. een pijnstiller. Let op: geen paracetamol geven! Dit middel kan namelijk niet door de lever van uw huisdier worden afgebroken waardoor gemakkelijk vergiftigingen kunnen ontstaan. Neem contact met ons op zodat wij iets passends kunnen meegeven voor uw huisdier.
  • Telefoonnummer  van een dichtbij zijnde dierenarts op vakantie bestemming. Als er iets aan de hand is en u moet dit in paniek nog uitzoeken zorgt dat meestal voor nog meer stress.

Voor meer informatie over reizen met uw huisdier, kunt u kijken op www.licg.nl