Ouderdom komt met gebreken. Dit geldt niet alleen voor mensen maar ook voor uw huisdier(en). Om u te helpen de ouderdomsgebreken zo vroeg mogelijk op te sporen en een vroegtijdige aanpak mogelijk te maken hebben wij een seniorencheck opgezet.

Wat houdt dit precies in?

Er wordt gekeken naar alles wat uw huisdier doet of niet (meer/minder) doet. Het weer even bewust worden van veel activiteiten. Ouderdom sluipt er namelijk in en is er niet ineens… Misschien valt het u als eigenaar niet op dat hij/zij langzaamaan meer is gaan drinken, of dat dat kuchje toch iets vaker voorkomt dan voorheen, dat hij toch niet altijd meer op de krabpaal zit of op het aanrecht springt.. We gaan samen met u een aantal vragen doorlopen, als u op afspraak komt met uw huisdier. U kunt deze vragen ook (liever nog zelfs!) thuis al beantwoorden door het vragenlijstje uit te printen en in te vullen. Aan de hand van deze antwoorden kunnen wij een gericht onderzoek uitvoeren.

Vragenlijst Kat

Vragenlijst Hond

Een seniorencheck adviseren wij bij de hond vanaf van 8 jaar (grote rassen >40 kg zelfs vanaf 6 jaar) en bij de kat vanaf 10 jaar.

Als u op afspraak komt voor de seniorencheck voor uw huisdier mag u ook verse (of in de koelkast bewaarde) ochtendurine meenemen. Vaak geeft dit ons al wat belangrijke informatie. U kunt dit opvangen met bijvoorbeeld een soeplepel, deze is makkelijk onder de hond te plaatsen. (zowel reu als teef) Probeer midden stroom urine op te vangen. Dit houdt in dat u de eerste paar druppels laat gaan en echt het middelste gedeelte van de plas opvangt. Als u dit in een bakje/potje doet zorg dat deze goed schoon is en hier geen (schoonmaak)resten meer inzitten, deze kunnen een rare uitslag geven.

Bij de kat is het iets lastiger om urine op te vangen. Er zijn speciale kattenbakkorrels verkrijgbaar bij ons in de kliniek, deze absorberen geen urine. Zorg wel voor dat de kattenbak goed schoon is voordat u deze korrels in de kattenbak doet. Bij deze speciale kattenbakkorrels zit ook een pipet en een opvangbuis.

Als u ook graag een aanvullend, uitgebreid bloedonderzoek wilt voor uw huisdier, kan dit ook. Maak dan een afspraak in de ochtend, zo hoeft uw huisdier niet de hele dag nuchter te blijven. (Nuchter betekent wel water laten drinken maar geen eten tenminste 8 uur voor de gemaakte afspraak). Uit het bloed kunnen we nog meer informatie halen, o.a. nierwaardes, leverwaardes, mineralen, eiwitten en het glucosegehalte in het bloed.