Vaccinatieschema:
Aanbevolen entschema voor fretten:
Puppies vanaf 9 weken: Enting tegen hondenziekte
Vervolgens bij 14 weken: Herhaling enting tegen hondenziekte
Daarna jaarlijks: Herhaling enting tegen hondenziekte
 
Fretten vanaf 3 maanden:

Enting tegen hondenziekte, dan 3 weken later: herhaling enting tegen hondenziekte
Daarna jaarlijks: Herhaling enting tegen hondenziekte
In onze kliniek wordt uiteraard een entstof gebruikt die niet gevaarlijk is voor de fret!
 
Rabiës
Wanneer een fret mee gaat naar het buitenland is een enting tegen Rabiës (hondsdolheid) verplicht. Deze enting dient 21 dagen voor het vertrek te worden gegeven; bovendien moet de fret gechipt worden en in het bezit zijn van een EU-paspoort om mee te kunnen naar het buitenland. Meestal moet de eigenaar ook in het bezit zijn van een recente gezondheidsverklaring van het dier. De enting tegen Rabiës mag uitsluitend worden toegediend door middel van geïnactiveerd vaccin.

Castratie
Mannelijke fretjes die niet voor de fok worden gebruikt kunnen om diverse redenen beter worden gecastreerd. Ons advies is om dit op zijn vroegst op 5 maanden leeftijd te laten doen, liever nog vanaf 6 maanden.
Door het type anesthesie dat wij gebruiken is het mogelijk om uw fret al enkele uren na de ingreep weer geheel wakker op te halen.
 
‘Sterilisatie’:
Vrouwelijke fretten waar niet mee wordt gefokt dienen gecastreerd te worden vanwege het gevaar van beenmergdepressie na loopsheden.
Ons advies is om de eierstokken te laten verwijderen vanaf 6 tot uiterlijk 8 maanden leeftijd.
Door het type anesthesie dat wij gebruiken is het mogelijk om uw fret al enkele uren na de ingreep weer geheel wakker op te halen.

Alternatief voor neutralisatie is het plaatsen van een Suprelorin-implantaat, deze handelwijze zou bijniertumoren voorkomen en is dus feitelijk volgens de huidige inzichten te verkiezen boven een operatieve ingreep.


Veel wetenswaardigheden over de fret kunt u vinden op:
www.fret.nl
www.frettenkliniek.nl