De Ziekte van Weil is er echt!!

Denzel is een Engelse Spinger Spaniel van bijna 2 jaar en werd bij ons eind oktober aangeboden vanwege braakklachten.
Denzel had enkele dagen daarvoor Spakenburgse hartjeskoek ( niet helemaal gare boterkoek) van het aanrecht gepik en daar best veel van gegeten. Ook had hij twee dagen later ook nog eens kattenpoep gegeten.

Denzel was thuis wat tam, maar toonde zich in de kliniek tijdens het eerste consult best attent en opgeruimd. Had ‘s nachts overgegeven en nadien nog een paar keer wat slijm, laatste keer met heel iets gal. De temperatuur was 39.2, gewicht was 19.6 kg en was wat aan de zware kant. Behalve wat tandsteen, beetje vlooienpoep en een beiderzijdse lichte oorontsteking geen bijzonderheden gevonden bij het klinisch onderzoek. Wel had Denzel een wat doffe vacht en droge huid. In de vacht ook wat schilfers en wat vlooienpoepjes. Bij navraag werd Denzel wekelijks gewassen met hondenshampoo i.v.m. veel zwemmen en modderbaden. Besloten werd om Denzel een eenmalige injectie tegen de verhoging toe te dienen en verder te ondersteunen met een anti-braakmiddel (metoclopramide), de voeding aan te passen en in plaats van hondenshampoo babyshampoo of medicinale zeepvrije shampoo te gaan gebruiken. De oorontsteking zal worden behandeld met oordruppels. Denzel bleek lang geleden ontwormd dus advies ontwormen als deze problemen weer achter de rug zijn. Attentie geboden!

Een dag later kwam Denzel op controle: was wat minder tam maar nog wel wat misselijk. Om een mogelijke vorm van uitdroging tegen te gaan werd onderhuids vocht toegediend en tevens per injectie een krachtiger antibraakmiddel toegediend.

De eetlust kwam niet terug dus werd de dag daarop besloten uitgebreider onderzoek te gaan doen. Uit het bloedonderzoek kwam naar voren dat er ernstige schade bleek te zijn aan zowel nieren als lever. Denzel zwom regelmatig en bleek bij navraag niet voldoende gevaccineerd tegen de Ziekte van Weil. Denzel werd opgenomen, aan het infuus gelegd en behandeld met antibiotica, pijnstillers en medicatie tegen misselijkheid. Diezelfde avond werd urine opgevangen om de diagnose Ziekte van Weil te kunnen bevestigen. Hoewel Denzel snel vrolijker werd kwam de eetlust pas na een dag of 4 weer mondjesmaat terug.

De test op de urine bleek inderdaad positief, diagnose dus Ziekte van Weil!!

Vaccineren tegen deze sluipmoordenaar blijkt dus echt geen overbodige luxe!
Denzel knapte verder op, de afwijkende nierwaarden waren bij vervolgonderzoek verdwenen maar de leverenzymen bleken helaas nog steeds duidelijk verhoogd. Aanvullende medicatie en speciaal dieet moeten de lever verder helpen herstellen.

Denzel lijkt het te gaan redden maar is wel door het oog van de naald gekropen….

Denzel fb