Myiasis is de wetenschappelijke omschrijving van een ziektebeeld dat we kennen als vliegenlarvenziekte. Het beeld komen we met name in de zomermaanden nogal eens tegen bij het konijn. Overigens kan deze ziekte, een parasitaire infectie waarbij vliegenlarven (maden) in en onder de huid van dieren 'leven', ook bij andere diersoorten (o.a. schapen, honden en katten) worden aangetroffen.

In de zomermaanden zijn er vele insecten in de leefomgeving van mens en dier te vinden. Bij dieren die een huidgedeelte vies en nat hebben, kunnen vliegen in dat gedeelte eieren leggen, die korte tijd later uitkomen en zich te goed gaan doen aan de weefsels van hun gastheer en gaan onder de huid verder met hun verwoestende werk. Daarbij kunnen ze ook nog andere ziektekiemen meenemen. Predisponerende factoren (zaken die tot een verhoogde gevoeligheid voor de ziekte leiden) zijn onder meer: slechte hygiëne (bijvoorbeeld een bodembedekking die vuil en nat is), ontstekingsprocessen in de huid, diarree (waarbij de vacht bevuild wordt), gebitsproblemen (waardoor speekselvloed en daardoor bevuiling en/of slechte verzorging van de vacht). Gevolg van de aanwezige maden is, dat het betreffende slachtoffer bij wijze van spreken levend wordt opgegeten. Voordat het zover is hebben de baasjes meestal wel iets in de gaten: dergelijke dieren zijn vaak sloom, willen niet meer goed eten en er komt een zeer onwelriekende lucht van het aangetaste huidgebied af. Bij inspectie kan men de bewegende maden vrij gemakkelijk vinden. Wanneer de ziekte in een onomkeerbaar stadium komt, kan zelfs een adequate behandeling niet meer tot een succesvol resultaat leiden.

Afhankelijk van de huidbeschadiging en de toestand van het slachtoffer kan worden behandeld met:

 • wassingen met licht ontsmettende eigenschappen (bijvoorbeeld betadine)
 • toediening van anti-parasitaire middelen
 • toediening van antibiotica
 • toediening van pijnstillers en/of anti-shock medicatie
 • toediening van vocht (fysiologische zoutoplossing)
 • lokale middelen op de aangetaste (onder)huid
Verder is van het grootste belang zo’n dier in een schone, droge en rustige omgeving te laten herstellen, buiten bereik van vliegen.

In het vliegenseizoen kunnen de volgende maatregelen worden genomen ter preventie:
 • regelmatige controle van de conditie en de vacht van het dier
 • letten op voeding en het ontstaan van diarree (zeker konijnen die buiten kunnen grazen). Hooi als basisvoer is hierbij onontbeerlijk!
 • eetlust en hoeveelheid drinken in de gaten houden
 • zorgen voor dagelijkse controle en zo nodig verversen van de bodembedekking van de huisvesting (moet steeds schoon en droog zijn)
 • vliegenbestrijding (ook voor binnenshuis gehuisveste konijnen)
Helaas vallen elke zomer weer vele konijnen ten prooi aan deze nare ziekte die dus heel regelmatig dodelijk afloopt! Bij een goede voeding, huisvesting en verzorging mag deze ziekte niet voorkomen, zelfs al zijn er vele vliegen.
Preventief beschikken wij over diverse producten die u als verzorger kunnen helpen om deze ziekte te voorkomen zoals Nomyiasis.